Frešo: Územný plán BSK blokuje kvôli ropovodu rezort hospodárstva

08.07.2013 Bratislava

Bratislava 8. júla (TASR) - Spor o územný plán Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), týkajúci sa možnej výstavby ropovodu z Bratislavy do rakúskeho Schwechatu, sa dnes riešil na rozporovom konaní na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Podľa hovorkyne župy Miroslavy Rácovej budú rokovania pokračovať, tento týždeň sa chce predseda BSK Pavol Frešo stretnúť s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smeru-SD).

"Územný plán Bratislavského samosprávneho kraja zabrzdilo Ministerstvo hospodárstva SR. Jeho schválenie podmieňuje štát zakomponovaním ropovodu Slovnaft-Schwechat, ktorý sme ako kraj opakovane odmietli," uviedol Frešo. Podľa neho je neprípustné, aby štát takýmto spôsobom tlačil na samosprávu, na jej zákonné kompetencie a proti vôli obyvateľov.

"Po dlhých mesiacoch sa vyčerpali odborné argumenty a tento problém sa musí riešiť, žiaľ, už na najvyššej politickej úrovni," avizoval Frešo. Podľa župana existuje viacero návrhov, ako obísť celé mesto, ale o tom chce Frešo diskutovať priamo s ministerstvom hospodárstva.

Vedenie ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline cez takzvaný Mestský koridor odmietli v júni aj bratislavskí mestskí poslanci. V uznesení, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo, vyzvali vládu SR, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Ministra hospodárstva chcú pozvať na rokovanie zastupiteľstva v septembri, aby informoval o aktuálnom stave prípravy ropovodu.

Viaceré alternatívy trasovania ropovodu prerokoval ešte v januári vládny kabinet. Rezort hospodárstva odporúča dve trasy, ktoré vedú cez Einsteinovu a Dolnozemskú ulicu. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť do konca roka.
 

Vyberte región